Doorsnee doordeweekse dag in communicatie

communicatie-doordeweekse-dag

Om u een indruk te geven van mijn werk, neem ik u mee op een doorsnee doordeweekse dag in communicatie.

 

Afspraak

Om half negen word ik hemelsbreed 20 kilometer verderop verwacht. De route voert langs filegevoelige knooppunten, dus draai ik om half acht de snelweg op. Het verkeer is bij lange na niet zo druk als verwacht. Vlotter dan anders bereik ik de afslag. En dan is plotsklaps de vaart er echt uit. De randweg is overvol en de stoplichten werken ook al niet mee. Ruim tien minuten voor de afgesproken tijd meld ik me bij de balie. “Loop maar door hoor John. George heeft ‘zijn koffie’ al klaar staan.” Met een gulle glimlach verwelkomt Heleen van de receptie me. Ik neem de lift naar de zesde verdieping.

 

Communicatieplan

De langste wand in George’s kantoor is volgehangen met familiefoto’s. Centraal in de ruimte staat een huiselijke eettafel van extreme afmetingen. Eromheen een waaier aan comfortabele stoelen.
Eerst aan zijn favoriete “What else?-coffee”. George vertelt over een nieuw contact opgedaan via zijn golfclub. “Goede gast. Staat aan de vooravond van een grote omwenteling in zijn bedrijf. Kan wel wat assistentie gebruiken, dus ik heb hem jouw naam doorgegeven. Laat je me weten als hij contact met je zoekt?”
Ik dank George voor zijn aanbeveling en wij nemen de uitgewerkte voorstellen door voor Fase II van het communicatieplan, dat wij samen presenteerden aan the international board of directors in Minneapolis. “Prima verzorgd en complimenten voor het niveau waarop je het hebt uitgewerkt”. Die waardering geeft extra smaak aan het tweede kopje koffie. Fase II moet over twee maanden starten. Voor de uitrol gaan wij volgende week woensdag voor 3 dagen weer naar de VS. George wil nog één keer de planning doornemen. Hij loopt met me mee naar de lift. Met een ontspannen handdruk nemen we afscheid.

 

Website, Copy en SEO

Terug op mijn thuiswerkplek open ik even na tienen mijn laptop. De aangepaste TO DO LIST stuur ik in een mail met leesbevestiging naar alle communicatie- en marketingafdelingen en CC naar George. Ik zie dat zijn goedkeuring van mijn urenbegroting al binnen is en dat de laatste factuur is betaald. Ruim binnen de twee weken betaaltermijn.
Tijd om e-mails te beantwoorden. Een van de eerste mails is een uitnodiging voor een ‘video conference’ met mijn Amerikaanse klant die gepland is voor 8 uur vanavond. Ik klik op ‘confirmation’. De laatste vergt een telefonische follow-up. Het is alweer bijna half elf.
In OpenOffice importeer ik een Microsoft Word document. Nog ontbrekende input voor de nieuwe website van een zorginstelling. Even na het middaguur stuur ik via WhatsApp een kattebelletje naar zorgmanager Maaike en iedereen die mij van input voorzag. Kunnen zij de staging site ‘live’ beoordelen.

 

Beeldbewerking

Tijd om mijn maatje op te trommelen. Er moeten 400 foto’s vrijstaand worden gemaakt voor een nieuwe webshop in Magento. Zelf heb ik al 200 gereed, maar voor de andere 200 heb ik de komende week te weinig tijd. Beeldbewerking, ontwerp en styling doe ik bij voorkeur in Corel Graphics Suite, de Windows tegenhanger van Adobe Creative Suite. We stemmen de planning af en ik stel mijn klant (de Magento webshop bouwers) op de hoogte via de mail. Zij krijgen hun spullen op de afgesproken tijd.

 

Ontwerp en opmaak

Bellen met Jeroen. Voor een charitatieve instelling heb ik nieuwe posters en vlaggen nodig. Of ze deze week leverbaar zijn? “Geen probleem”, meldt Jeroen geruststellend. Ik upload direct de zips met de geaccordeerde ontwerpen en rond de bestelling online af.

 

Marktintroductie

In het scherm van mijn Key One verschijnt het telefoonnummer van Gerard. Hij loopt al een tijd rond met de wens om voor zichzelf te beginnen. Zijn eerste twee klanten hebben hem het zetje gegeven om – op den duur fulltime – voor zichzelf te beginnen. Na een aantal intensieve gesprekken waarin we elkaar goed hebben leren kennen, meldt hij me triomfantelijk nu zo snel mogelijk te willen beginnen. Zijn baan houdt hij voorlopig (in afgebouwde vorm) nog aan. De financiering is rond, zijn orderportefeuille voor meer dan 80% gevuld en de twee nieuwe medewerkers zijn druk bezig met de inrichting van de productiehal. Hij is klaar voor het avontuur. Of ik dat ook ben en voor hem de marketing en communicatie wil doen? Gefeliciteerd man en met jou altijd! Wij spreken af elkaar morgenmiddag twee uur te treffen op het terras van het Jagershuys.

 

Inbound marketing

Het is al ver voorbij lunchtijd, de ochtend is voorbij gevlogen. Tijd om de benen te strekken na al dat zitten. Het wordt een korte wandeling. Onze veertien jaar oude Chihuahua, heeft het niet zo op wandelen in de miezer. Net voordat ik thuis ben, belt Maaike me. Zij heeft over de staging site gesproken met haar collega’s en wil onze samenwerking graag uitbreiden. Of ik daar zin in heb en op korte termijn langs kan komen om erover van gedachten te wisselen? Ja hoor, graag. Terwijl Chica op de achtergrond hoorbaar slobbert uit haar drinkbakje blader ik door Google Agenda. “Ik zorg dat Herman er bij is zodat we meteen een akkoord van de directie hebben als jij en ik het eens worden”, meldt zij. Nog geen vijf minuten nadat ik haar heb gesproken, staat de uitnodiging voor maandagochtend al in mijn Blackberry Hub.

 

Viral marketing

Als ik voorzichtig knabbel aan mijn gloeiendhete, haastig gefabriceerde kaas & ham tosti gaat de deurbel, maar Chica slaat niet aan. Logisch, het is Juul, al jaren vaste klant. Ik heb haar mock-ups gestuurd voor de promotie via Instagram van een aparte jeans lijn. Haar vier modewinkels en de webshop lopen als een trein. En zij en Chica zijn de beste vriendinnen. Met Chica op schoot, steekt zij – opgewekt als altijd – in kleurrijke bewoordingen van wal. Er komen twee winkels bij en Juul wil een aantal ideeën bespreken. Het is bijna half drie als de knalgele vierwielaangedreven, verhoogde Mini van Juul om de hoek verdwijnt.

 

Landingspagina

In verschillende browsers op laptop, tablet en telefoon test ik een landingspagina. Van briefing naar realisatie inclusief SEO, tekst, ontwerp en beeldbewerking heeft twee volle dagen gekost. De link stuur ik naar Nelleke van het pr-bureau voor wie ik de landingspagina heb gemaakt.

 

Mediatraining

Als ik bezig ben met een concept-persbericht en de samenstelling van een persmap voor een nieuwe klant, belt Nelleke en valt direct met de deur in huis. Zij had een verkeerde hexcode opgegeven en gezien dat ik toch de juiste kleurstelling heb aangehouden. “Sorry, maar gelukkig heb jij daar doorheen gekeken”. De landingspagina vindt zij perfect. Of ik vrijdag over twee weken tijd heb om een mediatraining te geven tegen het gebruikelijke tarief? Laat ik je zo weten. Bellen met Jacco, de cameraman. Hem heb ik absoluut nodig voor de mediatraining. Zijn voicemail meldt dat meneer Jacco eind deze week terug is uit China. Dan maar een WhatsApp. Kun je vrijdag over twee weken komen filmen voor de mediatraining en hoe laat is het nu in Beijing? Jacco reageert met: JA! LEUK! STAAT! ZIE JE DAN! TRUSTE! Voor de zekerheid een afspraak in Google agenda plaatsen en hem uitnodigen. Als ik Nelleke terugbel, is zij minstens zo blij als Jacco. “Ben je een uurtje eerder? Dan nemen we de topics door en klets ik je bij over een nieuwe klant waarvoor jij en ik het communicatieplan gaan ontwikkelen.”

 

Persbericht

Klokslag vijf uur is het concept-persbericht en de samenstelling van de persmap klaar om voor te leggen aan mijn nieuwste klant. De Prezi presentatie die het persbericht ondersteunt, zet ik om naar PDF’s. Als bijlage voeg ik ook mijn aantekeningen bij en een lijst van vragen en antwoorden en links naar actuele berichten over het onderwerp. Ik bel mijn contactpersoon zodra ik de mail verzend.

 

Website bouwen

De foto’s voor de nieuwe website van een garagebedrijf bewerk ik in Corel Draw. Even smushen en uploaden maar. Ook deze staging site is gereed voor review. In WhatsApp stuur ik de eigenaar de link en vraag hem te reageren.

 

Fotografie

De foto’s die ik gisteren heb gemaakt voor een reeks nieuwe artikelen en interviews voor een overheidsinstelling download ik naar een map op mijn bureaublad. De opgeschoonde SD-card kan terug in de NIKON. De batterij van de NIKON gaat in de oplader aan de prik. Die foto’s bewerk ik morgenochtend als eerste. Eerst op de bakfiets melk, boter, zelfrijzend bakmeel en eieren halen. Had ik beloofd. Met de mand voorop volgeladen, hoor ik dat WhatsApp minstens tien keer achter elkaar om aandacht vraagt. Als ik de boodschappen op het aanrecht til, zie ik in WhatsApp de screenshots van de garage stagingsite allemaal met thumbs up en eentje met het bijschrijft: “Ziet er goed uit, ik bel je morgen”.

 

Afsluiting

Communicatie-Zeist-MCRBV-John May

Na het avondeten een blokje om met Chica. De video conference wordt strak geleid door de Vice President Marketing & Sales en is in precies 30 minuten rond. Alle neuzen staan weer dezelfde kant op. In de chat napraten met internationale collega’s. Twee nieuwe afspraken noteren voor het bezoek aan Minneapolis. Om kwart voor negen gaat de laptop uit en nog even samen kijken naar een opgenomen aflevering van ‘Spoorloos’. Ik zoek mijn leesbril. Nu gaat alle aandacht tot bedtijd naar ‘De Tolk van Java’ van Alfred Birney, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2017. Wat een rust en wat ziet, ruikt en voelt papier toch goed na een dag van digitaal schermgeweld.

* * *

Share This